До уваги жителів громади!

19-08-2019

    Срібнянська селищна рада нагадує, що недотримання правил пожежної безпеки (випалювання стерні, поживних решток та сухостою, необережне поводження з вогнем, непогашений сірник, недопалок) у літньо-осінній період може стати причиною масштабних пожеж.

   Звертаємо особливу увагу на те, що спалювання поживних решток ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

    Випалювання сухої рослинності та її залишків забруднює повітря, а також може привести до пожеж на присадибних ділянках, при цьому виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, значного задимлення, що завдає великої шкоди природному середовищу та життю і здоров’ю людини.

   Альтернативою бездумному спалюванню рослинності може стати застосування її в якості органічних добрив, які можуть бути використані для потреб господарства.

   Чинним законодавством України передбачені можливість та умови випалу сухої рослинності, а також відповідальність за їх порушення. Про це йдеться у пунктах «б», ст.91 (обов’язки власників земельних ділянок) Земельного кодексу України, ст.96 (обов’язки землекористувачів), які зобов’язують користувачів та власників дотримуватись вимог законодавства про охорону довкілля, а ст. 211 передбачає відповідальність за порушення земельного законодавства. Статтею 56 Закону України «Про охорону земель» передбачено, що фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про охорону земель, несуть відповідальність згідно із законом. Застосування заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування шкоди, заподіяної земельним ресурсам. Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства України про охорону земель, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.