Про попередження домашнього насильства в період карантину

26-03-2020

     На час карантину, у зв’язку з пандемією коронавірусу, багатьом людям рекомендується працювати з дому, щоб уникати скупчення людей. Багато хто вимушений брати відпустку з метою догляду за дітьми. Хоча дім багато хто вважає найнебезпечнішим місцем. Для жертв домашнього насильства це далеко від реальності. Коли робоче місце переноситься в домівки, обмежувальні заходи, пов’язані з карантином, можуть неоднозначно впливати на становище жінок та сімей з дітьми. Ідеться про можливе зростання домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, а також обмеження в користуванні соціальними послугами.

      Про зростання випадків домашнього насильства говорять також на міжнародному рівні.

      Отож, нагадуємо, що за навмисне та систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство передбачене покарання у вигляді громадських робіт, арешту на 6 місяців, 5-річного обмеження або 2-річного позбавлення волі. А суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство один із обмежувальних заходів: від заборони перебувати в місці спільного проживання до заборони спілкування навіть через третіх осіб. Тому закликаємо всіх бути терпимими один до одного, уважними до себе та близьких, а також тих, кому може знадобиться ваша допомога.        

       Разом з тим, якщо ви зіткнулися з явищем домашнього насильства особисто або стали свідком, терміново звертайтеся на 102. В Україні також діє Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми  та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (цілодобово та безкоштовно з мобільних телефонів).

      Кожен хто потребує підтримки чи консультації з приводу домашнього насильства, гендерної дискримінації або торгівлі людьми чи має інформацію про сім’ю, яка на даний час потребує невідкладної допомоги, має можливість звернутися також до відділу соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Срібнянської селищної ради за адресою: смт. Срібне, вул.Миру, 54 (четвертий поверх)  телефон 2-19-99, з мобільного (04639) 21999 .