З 1 червня діятиме літнє обмеження руху для вантажівок

31-05-2021

   В рамках реалізації програми Президента України "Велике будівництво" в області тривають роботи з відновлення доріг загальнонаціонального та місцевого значення. За всі роки незалежності не було відремонтовано таку кількість та протяжність доріг, як за останні два роки. 

   З вівторка, 1 червня, діятиме літнє обмеження руху для вантажівок. В період підвищення температури повітря понад 28°C на дорогах загального користування державного значення в межах області тимчасово обмежуватиметься рух вантажного транспорту вагою понад 24 тони та навантаженням на вісь більше ніж 7 тонн на період з 10:00 до 22:00 години. 

   Кількість доріг загального користування державного значення, де введено обмеження – 58, з них (М,Н,Р – 13).

   Визначено також 40 майданчиків для відстою вантажних транспортних засобів – на 356 машино/місць та можливість відстою для легкового транспорту на 526 машино/місць. Службою автомобільних доріг вжиті заходи щодо підвищення експлуатаційного та санітарного стану місць для перебування автотранспорту в період заборони руху.

   Варто зазначити, що неконтрольований рух перевантажених транспортних засобів – одна з основних причин інтенсивної руйнації автомобільних шляхів. 

   За інформацією Служби автомобільних доріг у Чернігівській області, вантажні автомобілі становлять 10% усіх транспортних засобів на дорогах України й водночас завдають понад 90% шкоди для покриття доріг, створюючи колійності, вибоїни та тріщини. 

   Нагадаємо, у березні цього року на Чернігівщині було завершено налаштування обладнання першого вагового комплексу для зважування вантажівок у русі. А саме у Кіптях на автомобільній дорозі М-02 Кіпті - Глухів - Бачівськ. Система динамічного зважування WIM (weigh-in-motion) запрацювала цілодобово, збираючи дані про трафік транспорту, номерні знаки, швидкість руху, вагу та габарити. За майже три місяці роботи комплекс зафіксував проїзд понад 20 тисяч одиниць транспорту з вагою понад 12 тонн. З них майже 4,5 тисячі вантажівок - порушники вагово-габаритних норм (20%, тобто кожна п'ята фура).

   Ще одну систему для зважування вантажівок у русі цьогоріч буде встановлено на автомобільній дорозі Р-67 Чернігів - Ніжин - Прилуки - Пирятин, поблизу села Талалаївка Ніжинського району.

   Нагадаємо, в рамках програми Президента України "Велике будівництво" у 2021 році у Чернігівській області планується відремонтувати 182 кілометри доріг державного значення, 9 мостів оновити капітально і 5 мостів реконструювати.