Випалювання сухої трави-злочин!

29-08-2022

   Кожного року з початку та до завершення сезонних польових робіт українські села та містечка поглинає суцільний дим. Причиною ядучого диму є наші дбайливі господарі, які спалюють на своїх городах, полях та присадибних ділянках залишки сухої рослинності, що в більшості випадків переростає в масштабні пожежі житлового сектора (горять будинки, господарчі споруди та роками нажите майно). І так з року в рік, громадянам  та державі завдаються величезні збитки.

   Так за минулий тиждень в області сталося 17 пожеж в природних екологічних системах з них (15 – суха трава, 2 – стихійні сміттєзвалища).

   Всім прихильникам “священного ритуалу” спалювання сухої трави нагадуємо: були внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за рахунок яких збільшилися штрафи для паліїв. Так, за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, опалого листя, рослинності, або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах біля автомобільних доріг, у парках або на присадибних ділянках без дотримання порядку встановленого законодавством тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від 3060 грн до 6120 грн. А порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладання штрафу від 1530 грн до 4590 грн і на посадових осіб — від 4590 до 15300 грн. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності.

   Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна!

 

Прилуцьке РУ ГУ ДСНС

України у Чернігівській області