В Чернігові договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж мають лише 38 багатоповерхівок.

06-07-2020

    Профілактика – головний спосіб попередити несправності. Так майже в усьому. Не виняток і внутрішньобудинкові газові мережі. Це частина системи від вентилю на вході в будинок - всі газові труби на фасадах будинку та всередині нього і квартир є внутрішньобудинковими мережами. Вони належать співвласникам багатоквартирних будинків – тобто є спільною власністю всіх мешканців. Раніше вони перебували на балансі місцевих рад та експлуатаційних організацій – ЖЕКів. А відповідальність за їх обслуговування була покладена на газорозподільні компанії. Втім, цю послугу вирішили демонополізувати і споживачам газу дали можливість обирати підрядника самостійно. В 2018 році  Міненерго відмінило наказ №35 «Про затвердження Положення про порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення» від 1997 року. А в травні  2019 року набрав чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». В ньому чітко вказано, що технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем газопостачання проводиться за рахунок співвласників (ст14, п.3). Виконавцем цих послуг може бути будь-яка компанія, обрана співвласниками, яка має необхідні дозволи на проведення робіт з газовим обладнанням. Ліцензування компаній здійснює Державна служба з питань праці.

    Відтоді з АТ «Чернігівгаз» уклали договори на обслуговування 38 чернігівських багатоповерхівок. Про це в програмі «Тема дня» на «Суспільне. Чернігів» сказав начальник Чернігівського відділення АТ «Чернігівгаз» Євгеній Денисенко. В 10 будинках таке обслуговування вже провели – до нього входять огляд, перевірка герметичності газопроводів та їх з’єднань, випробовування мереж тиском, обслуговування вимикаючих пристроїв (або кранів) та вентилів тощо.

    «При огляді ми бачимо, в якому стані мережа, які потрібні роботи для підтримання її в робочому і безпечному стані. На сьогодні ми активно працюємо з балансоутримувачами - комунальними підприємствами і ОСББ -  стосовно укладення договорів. У нас є зараз практика, будинок  на Попудренка 12б в Чернігові, де люди індивідуально, кожен власник квартири, уклали з нами договір. Прийшли власники всіх квартир і уклали самі, бо ОСББ не захотіло виступати організатором підписання такого договору», - каже Євгеній Денисенко.

    Якщо не визначена форма управління будинку, всі власники разом відповідальні за мережу в багатоповерхівці. Втім, вона є неподільною, тому доцільно укладати загальну угоду. Згідно із 14 статтею 4 частини закону «Про ЖКГ», такий договір співвласники можуть уповноважити підписати одного із співвласників, управителя будинку або орган управління співвласників, правління житлового кооперативу або ж іншу фізичну чи юридичну особу, яку оберуть. Щоб укласти договір з «Чернігівгазом», потрібно звернутися до Центру обслуговування клієнтів із заявою.  В договорі будуть прописані всі умови проведення обслуговування. А його вартість залежатиме від видів робіт, яких потребує той чи інший будинок. «На сьогодні мінімальний рахунок, який виписували – 1100 гривень за увесь будинок, максимальний – до 8 тисяч», каже Євгеній Денисенко.

    Фактично, обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання хоч і не врегульоване на сьогодні остаточно законодавчо (приміром, його періодичність), але вже виведене в ринкову площину. Мешканці чи балансоутримувач можуть обрати компанію, яка його проводитиме (у неї мають бути дозволи, відповідна матеріально-технічна база і навчений персонал); види робіт, які для їхнього будинку є пріоритетними; обладнання та деталі для ремонту мереж за ціною і якістю.

    Нині більшість викликів аварійної газової служби 104 пов’язані з витоками через людський фактор (самовільне втручання, порушення правил користування) та з тривалим терміном експлуатації. Простими словами – зношеністю мереж. Житловий фонд та відповідно всі мережі ( не лише газові, а й водопостачальні, електричні, теплові) українських міст далеко не нові і потребують обслуговування та ремонтів. Це питання насамперед безпеки.